Vlad Mixich: Eşti într-o baie publică şi tocmai ce te-ai spălat pe mâini. În faţa ta se află un uscător. Senzorul îţi detectează prezenţa şi un torent de aer se revarsă asupra mâinilor tale. În câteva secunde eşti curat şi uscat, o minune tehnologică simplă şi eficientă. Aşa o fi? Ştefan Voinea sparge mitu!

Ştefan Voinea: Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că prin atingere transmitem 80% din bolile infecţioase ca gripa şi răceala. Aşa că igiena mâinilor e o treabă foarte serioasă. Şi nu e de ajuns să ne spălăm corect pe mâini – bacteriile şi viruşii se răspândesc mult mai uşor dacă pielea noastră e udă, aşa că uscarea corectă a mâinilor face diferenţa. Cele mai comune metode de uscare din toaletele publice sunt prosoapele de hârtie şi uscătoarele cu aer, care au crescut în popularitate pentru că sunt mai puţin costisitoare şi au un impact mai redus asupra mediului înconjurător.

Dar folosirea uscătoarelor cu aer nu este recomandată de oamenii de ştiinţă. De ce? În primul rând, pentru că uscătoarele împrăştie bacterii şi viruşi în toată încăperea, pe mâinile și corpul utilizatorilor.

Un studiu a investigat impactul uscătoarelor cu aer asupra infecţiilor din spitale. A fost comparată dispersia bacteriană cauzată de uscătoarele cu aer cald cu cea cauzată de prosoapele de hârtie. Studiul a arătat că uscătoarele cu aer dispersează bacterii pe o rază de peste un metru de la uscător, în timp ce prosoapele de hârtie nu dispersează deloc bacterii în aer.

Un alt studiu realizat de Universitatea din Westminster a arătat că uscătoarele Dyson cu jet de aer răspândesc de 60 de ori mai mulți microbi decât uscătoarele cu aer cald, și de 1300 de ori mai mulți microbi decât prosoapele din hârtie. Cu alte cuvinte, o să ai mâinile mai murdare decât înainte de a le fi spălat. Aceste diferențe suprinzătoare dintre cele trei dispozitive pot fi explicate prin modalitatea de uscare a mâinilor: prosoapele de hârtie îndepărtează apa prin absorbție; uscătoarele cu aer cald o elimină prin evaporare, iar cele cu jet de aer înlătură apa prin forţa brută de dispersare.

Citeşte şi:  Ţigara electronică

Un alt dezavantaj al uscătoarelor cu aer este capacitatea redusă de uscare. Un studiu realizat în toalete de sex masculin și feminin pentru a determina durata de timp petrecută de oameni pentru a îşi usca mâinile arată că ştergerea timp de 5 secunde cu prosoape de hârtie duce la o uscare a mâinilor de 85%, în timp ce folosirea uscătorului electric timp de 20 de secunde duce la o uscare de sub 70%. Adică uscătorul cu aer e doar o maşinărie pe care o foloseşti înainte să te ştergi bine pe pantaloni.

Un al treilea dezavantaj al uscătoarelor este că o parte din utilizatori pur şi simplu nu vor să le folosească. Un studiu realizat pe 2000 de europeni a arătat că 62% preferă prosoape de hârtie, comparativ cu 28% ce preferă uscătoarele cu aer cald. Concluzia studiului este că din cauza preferinței puternice a oamenilor pentru prosoapele de hârtie, dacă acestea nu sunt disponibile, o parte a utilizatorilor vor ieşi din toaletă fără să îşi igienizeze mâinile.

Concluzia fermă a oamenilor de ştiinţă este că prosoapele de hârtie sunt superioare uscătoarelor electrice şi ar trebui să fie folosite în locurile unde este foarte importantă igiena, cum ar fi spitalele și industria alimentară.