Photo by Munpa Gallery on Unsplash

Vlad Mixich: Ieri treceam prin mall şi am văzut un magazin nou, lucitor, frumos, o reclamă îmi promitea totul! Când m-am apropiat am văzut că de fapt este un magazin IQOS, ţigara aceea electronică minune care, dacă ar fi să îi credem pe producători, ar avea cu 90% mai puţine substanţe nocive pentru corpul meu. Nu ştim dacă-i aşa, deci îl aducem pe Ştefan Voinea să spargă mitul.

Ştefan Voinea: Acum 65 de ani, cele mai mari nume din industria tutunului s-au întâlnit în secret în New York să vadă ce e de făcut ca urmare a descoperirilor care arătau că fumatul cauzează cancer. Concluzia întâlnirii a fost să închidă afacerea şi să se apuce de golf. Am glumit. De fapt, mai marii industriei tutunului au pornit o campanie de manipulare a adevărului care a durat zeci de ani şi a omorât foarte, foarte mulţi oameni. La început au prezentat ţigările ca o alternativă sănătoasă la dulciuri. Au plătit doctori ca să spună că fumatul este bun pentru sănătate şi au derulat campanii menite convingă copiii să se apuce de fumat. S-au folosit pentru asta chiar şi de desene animate şi, mai recent, de jocurile pe calculator.

Iar acum intră în scenă ţigara electronică. Industria care omoară peste 6 milioane de oameni în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ne promite că totul se va schimba. Pentru că noua tehnologie încălzeşte tutunul fără să îl ardă, ar produce cu 90% mai puţine substanţe nocive. Realitatea este cu totul alta.

Experţii Agenţiei Medicamentului şi a Hranei din Statele Unite au anunţat la începutul acestui an că nu există dovezi că ţigările electronice ar reduce riscul de îmbolnăvire. Un studiu din 2016 a arătat că vaporii inhalaţi din ţigările electronice conţin treizeci şi una de substanţe toxice. Unele substanţe sunt cancerigene şi prezintă un risc pentru sănătatea oricărei persoane ce ar folosi ţigări electronice, spune alt studiu recent asumat de guvernul britanic. Alţi cercetători au descoperit în fumul produs de ţigările electronice mai multe metale cu efect toxic: nichel, aluminiu, titaniu si cupru – ultimul fiind prezent într-o cantitate de 6 ori mai mare decât în cazul ţigărilor tradiţionale.

Citeşte şi:  Ce este atenţia?

Mai mult, specialiştii au exprimat recent suspiciuni că un consumator de ţigări electronice poate să inhaleze de 3-4 ori mai multă nicotină decât în cazul ţigărilor obişnuite, iar pentru că nicotina este substanţa din tutun care generează dependenţă, super-doza de nicotină face şi mai dificilă renunţarea la fumat. Şi, colac peste pupăză, nicotina este cardio-toxică, adică afectează funcţionarea inimii.

Fumatul pasiv este o problemă serioasă, studiile arătând că ţigările electronice elimină în aer tot soiul de substanţe toxice, unele complet diferite faţă de ţigările tradiţionale. Folosirea produselor din tutun încălzit ca aicos ar trebui să fie interzisă în spaţiile publice, afirmă un raport publicat în prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane.

Un alt studiu arată răspicat că mamele care fumează ţigări electronice în timpul sarcinii şi părinţii care fumează lângă copii îi supun pe aceştia la riscuri majore pentru sănătatea plămânilor, inimii și a creierului, crescându-le riscul de obezitate, tulburări comportamentale şi boli cardiovasculare.

Deşi industria tutunului susţine că scopul noilor ţigări electronice este să ofere o alternativă mai sănătoasă celor care deja fumează, studiile spun cu totul altceva. Felul în care industria promovează ţigările electronice le transformă într-un produs foarte atractiv tocmai pentru nefumători. Tinerii care nu fumează ştiind că ţigările tradiţionale sunt nocive sunt păcăliţi de marketingul cu design strălucitor și nume cool ca IQOS, GLO şi PLOOM şi ajung să creadă că ţigările electronice sunt o jucărie inofensivă.

Iar rezultatele deja se văd – folosirea ţigărilor electronice a crescut în rândul minorilor şi al adulţilor tineri care altfel ar fi fost nefumători, arată cercetătorii britanici. Şi mai rău, ţigările electronice sunt o poartă către consumul de ţigări clasice – tinerii care deja fumează ţigări electronice au o probabilitate de patru ori mai mare să se apuce de fumat ţigări tradiţionale.