Vlad Mixich: În luna martie, un judecător din California a impus companiei Starbucks şi altor 90 de comercianţi de produse din cafea să avertizeze consumatorii cu privire la creşterea riscului de apariţie a cancerului. Chiar aici am ajuns? Bem un cappucino şi facem cancer? Ştefan Voinea sparge mitu’.

Ştefan Voinea: Ingredientul buclucaş din cafea care a dus la decizia judecătorului american este acrilamida, o substanţă chimică ce apare în procesul de prăjire a boabelor de cafea. Studiile efectuate pe şoareci au arătat că expunerea la acrilamidă crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer. Cu toate acestea, studiile pe oameni nu găsit nicio legătură între consumul de acrilamidă şi cancer. Şi asta pentru că studiile toxicologice arată că oamenii și rozătoarele au alte toleranţe la acrilamidă şi o metabolizează în mod diferit. Acrilamida, arată cercetătorii, poate fi dăunătoare doar când este prezentă în doze de mii sau sute de mii de ori mai mari decât cele din cafea. În concluzie, nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi.

Dar hai să vedem care e impactul real al cafelei asupra sănătăţii noastre.

Conform unui grup de cercetători britanici care au realizat o vastă explorare a peste 200 de meta-analize, consumul de cafea este sigur şi are impact benefic asupra sănătăţii. Cafeaua prăjită este un amestec complex, alcătuit din peste 1000 de compuși bioactivi, unii cu potențial terapeutic – antioxidant, antiinflamator şi anticancer. Consumul de cafea este asociat unei mortalităţi mai scăzute şi unor riscuri mai mici de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Surprinzător, cel mai mare impact pozitiv a fost observat în cazul consumului a 3-4 ceşti de cafea pe zi.

Un studiu ce a urmărit 520 de mii de participanţi pe o perioadă de 16 ani în 10 ţări europene a arătat că bărbaţii ce consumă cafea frecvent au un risc de mortalitate cu 12% mai mic, iar femeile cu 7% mai mic. Un alt studiu realizat pe 91.000 de femei norvegiene a constatat o scădere cu 17% a riscului de cancer colorectal şi cu 9% a tuturor cazurilor de cancer — pentru femeile care au băut mai mult de 3 ceşti de cafea pe zi, comparativ cu cele care au băut o ceaşcă sau mai puţin.

Citeşte şi:  Ţigara electronică

O meta-analiză publicată în revista Nature arată că aportul de cafea poate reduce riscul de cancer oral, de faringe, colon, ficat, prostată, endometrial și melanom. Cu toate acestea, atrag atenţia cercetătorii, sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele ce stau la baza legăturii dintre cafea şi riscul scăzut de cancer. Deoarece corelaţia nu implică neapărat cauzalitate.

Două critici aduse frecvent consumului de cafea sunt impactul asupra inimii şi faptul că afectează nivelul de calciu din corp. Să le luăm pe rând. Din mai multe meta-analize reiese clar că nu există nicio asociere între cafea şi bolile de inimă, ci dimpotrivă există o slabă asociere a consumului de cafea cu un risc mai MIC de insuficiență cardiacă şi de accident vascular cerebral.

Iar cu privire la calciu, cercetătorii arată că efectul negativ pe care cafeaua îl poate avea asupra absorbţiei calciului poate fi uşor compensat prin adăugarea a două linguri de lapte în cafea.

Există totuşi şi riscuri dovedite ştiinţific ale consumului de cafea. Cofeina afectează receptorii de adenozină care comandă creierului să se liniştească şi să adoarmă. Şi de aceea poate provoca insomnii cu impact negativ asupra sănătăţii generale. Simptomele de sevraj ceasuri replica ce apar la dependenţii de cafea sunt asociate cu oboseala musculară şi cu alte efecte clinice care nu au fost complet investigate. Iar o serie de studii arată că femeile cu probleme de postmenopauză ar trebui să evite consumul excesiv de cafea. În aceeaşi situaţie sunt şi femeile gravide, deoarece există o asociere între consumul ridicat de cafea în timpul sarcinii şi cazurile de leucemie la copii.