Vlad Mixich: La Mixul de Sănătate iese cu bătaie între terapiile alternative. Într-un colţ al ringului, Reiki, forţa universală care asemenea undelor radio, se află pretutindeni în jurul nostru şi reglează câmpurile energetice. În celălalt colţ, Theta Healing, care te conectează la sursa nelimitată a supraconştientul universal, la energia creatoare a tot ceea ce este. Cine câştigă? Ştefan Voinea sparge mitu’. 

Ştefan Voinea: Să începem cu ThetaHealing® – o marcă înregistrată în Statele Unite de nişte spirite întreprinzătoare care pretind că – fiţi atenţi – prin activarea a 12 spirale ale ADN-ului, ThetaHealing® permite umanității să supraviețuiască otrăvurilor din mediu. ThetaHealing®, spune un guru al vindecării, Isabela Georgescu, se bazează pe fizica cuantică şi tratează depresia, te vindecă de cancer, infertilitate, alergii… şi îţi creşte câştigurile financiare. Nu vă sună ca un anunţ al unei vrăjitoare din rubrica de publicitate a ziarelor? Păi asta şi este – o înşelătorie lipsită de orice bază ştiinţifică.

O investigaţie a postului britanic BBC a arătat că peste 600 de terapeuţi ThetaHealing® se îmbogăţesc în Marea Britanie pe seama persoanelor credule. Dar problema nu e atât că oamenii cheltuie bani fără rost, ci că îşi pun viaţa în pericol. Edzard Ernst, profesor de medicină complementară la Universitatea Exeter, arată că practicanţii ThetaHealing® nu se bazează pe dovezi ştiinţifice şi sunt criminali, spune Ernst, deoarece conving oamenii să renunţe sau să nu mai apeleze la tratamentul medical de care au nevoie. Şi aşa rămâi şi bolnav şi cu banii luaţi.

În cazul terapiei Reiki care are rădăcini în tradiţia japoneză, Maestrul Reiki aranjează cu mâinile câmpurile energetice ale clientului. Toate bolile, susţine Centrul Reiki România, sunt dezechilibre ale câmpurilor energetice, iar Reiki rezolvă aceste dezechilibre. Toată lumea se naşte cu capacitatea de vindecare şi autovindecare şi un Maestru Reiki trezeşte această capacitate şi o scoate la supafaţă printr-un act sacru de iniţiere.

Citeşte şi:  Este dieta vegetariană periculoasă pentru sănătate?

În realitate, toate studiile realizate cu privire la eficienţa Reiki arată că terapia are efecte fie inexistente, fie foarte scăzute asupra stării de bine a subiecţilor. Sute de studii demonstrează clar că Reiki nu vindecă de cancer, nu ajută la anxietate, nu ajută la depresie. Nici măcar Jurnalul de Medicină Alternativă şi Complementară nu a găsit dovezi pentru eficienţa Reiki.

Trebuie să vă povestesc despre un studiu realizat de cercetătorii americani. Aceştia au împărţit 200 de pacienţi bolnavi de cancer în două grupuri – primul grup a beneficiat de terapie Reiki administrată de un Maestru Reiki. Pacienţii din al doilea grup au primit o falsă terapie – un cercetător îşi plimba la întâmplare mâinile deasupra lor timp de 20 de minute. Rezultatele au arătat că Reiki într-adevăr a făcut pacienţii să se simtă mai bine, după sesiunea de terapie aceştia au raportat o stare de bine şi confort mai ridicate.

Dar – surpriză – şi pacienţii care au primit terapia falsă de la cercetătorul care îşi flutura aiurea mâinile deasupra lor – au raportat exact aceleaşi îmbunătăţiri în starea de bine şi confort. Cu alte cuvinte, Reiki nu este altceva decât un tratament placebo. Şi deşi pe termen scurt acest tip de terapie te face să te simţi ceva mai bine, nu are niciun impact vindecător asupra bolii.

Medicii spun că pericolul când apelăm la aceste terapii apare pentru că avem tendinţa să renunţăm la medicamentele sau tratamentele medicale pe care le primeam. Deci: atât timp cât foloseşti terapiile alternative împreună cu tratamentul medical standard şi cu acordul medicului, eşti în siguranţă. Dar cheltuieşti bani degeaba. Mai bine mergi la masaj sau la psiholog.