Vlad Mixich: Cum te gândești la tine în viitor, cum îți imaginezi persoana care vei fi peste 10 ani sau peste 30 de ani? Pare o întrebare inofensivă, dar nu e. De felul în care fiecare dintre noi răspundem la ea depind câteva lucruri importante: cât de sănătoși vom fi la bătrânețe. Sau câți bani vom avea puși în contul de economii când vom ieși la pensie.

Psihologul Hal Hershfield și echipa lui de la Universitatea Stanford au început să studieze activitatea creierului uman atunci când se gândește chiar la sine, la posesorul său. Ciudat nu?, dar știința poate face astăzi așa ceva. Mai multor tineri li s-a efectuat RMN în timp ce erau rugați să se gândească la ei înșiși, iar apoi să se gândească la un străin. Ce au descoperit? Atunci când eu mă gândesc la mine însumi, în creierul meu se activează o arie diferită de cea care se activează atunci când mă gândesc la un străin.

Dar studiul nu s-a terminat aici. Tinerii au mai fost rugați să se gândească la ei, dar nu la ei din prezent, ci în viitor. Să-și imagineze cine și cum vor fi peste 10 ani sau peste 30 de ani. Rezultatul a fost foarte surprinzător. Pentru mulți dintre noi, aria din creier care se aprinde atunci când ne imaginăm cine și cum vom fi în viitor este aceeași cu cea care se aprinde atunci când ne gândim la un străin. Sunt însă și oameni la care aria corticală care se activează atunci când își imaginează sinele lor viitor se suprapune peste cea care se activează atunci când se gândesc la prezent, la sinele lor actual.

Psihologii au dus cercetarea și mai departe. Au descoperit că cei la care apare această suprapunere, oamenii pentru care există o continuitate între sinele prezent și cel viitor, ei bine acești indivizi sunt mai dispuși să pună la 35 de ani bani deoparte pentru bătrânețe sau să renunțe la fumat pentru a fi mai sănătoși la 70 de ani. Cei pentru care sinele din viitor este ca un străin sunt mai nerăbdători și nu dau multă importanță economiilor sau unor roade pe care le vor culege mult mai târziu în viață.

Citeşte şi:  De ce lipsesc medicamentele în România?

Interesant este că această descoperire ne poate influența chiar deciziile financiare. Tinerilor din studiu le-au fost distribuite niște reprezentări grafice ale procentului din salariul actual la care ar fi dispuși să renunțe pentru a-l redirecționa către un fond de pensii. Pe fiecare formular primit era și fotografia lor, doar că pentru un grup era fotografia actuală, din tinerețe, iar pentru celălalt grup era imaginea lor îmbătrânită cu una dintre multe aplicațiile disponibile. Cei care au primit un formular cu fotografia lor la bătrânețe au indicat că sunt dispuși să pună deoparte pentru pensie cu 30% mai mult decât tinerii din primul grup.

Pe Hal Hershfield îl puteți asculta și în celebrele conferințe TED. Într-una dintre ele vorbește despre felul în care identificarea noastră cu cine vom fi în viitor ne influențează inclusiv deciziile etice, cum ar fi să ne băgăm într-o afacere coruptă sau să furăm. Sfatul lui și al celorlalți psihologi? Să punem undeva în casă fotografia noastră cu imaginea îmbătrânită, cu felul în care vom arăta la bătrânețe. Știu că sună ciudat, dar ajută. E dovedit științific.