Vlad Mixich: Să mai vorbim și despre lucrurile bune care se întâmplă în sistemul medical din România. Uite, de pildă povestea cu vaccinarea. Tot aruncăm vina pentru rata scăzută a vaccinării în România, și e îngrijorător de scăzută în anumite zone, pe Olivia Steer, pe Facebook și pe alții.

Adevărul e că o bună parte din copiii nevaccinați sunt la sat, acolo unde nu prea s-a auzit de doamna Steer. Și, cum specialiștii intuiau, părinții de la țară nu-și vaccinează copiii pentru că dozele de vaccin nu ajung la ei sau pentru că le lipsesc informațiile despre vaccinare. Așa că oamenii dintr-un ONG, mai exact Salvați Copiii, și-au suflecat mânecile, și-au scuturat aroganțele de orășeni și s-au dus în 28 de sate. Au ajuns în Moldova, prin Ibănești sau Săbăoani, au ajuns la oltenii din Malu Mare, la bănățenii din Moșnița, la Săcele. Ce au făcut acolo ne spune Adina Clapa, coordonatoarea proiectului:

„Am creat niște echipe pe care le-am trainuit, formate din medici de familie, asistenți sociali, mediatori sociali, care mai departe s-au dus din ușă în ușă astfel încât să ne asigurăm că toate gravidele, proaspetele mame și copiii mici, 0-5 ani, au parte de servicii medicale de calitate, că sunt cu toții înscriși la medicii de familie, că sunt vaccinați, pentru gravide că beneficiază de control ginecologic și ecografie în sarcină.”

Simplu, nu? Și foarte foarte eficient. Înainte ca cei de la Salvați Copiii să meargă în satele din Vaslui, 40% din copiii de acolo erau vaccinați. După, procentul crescuse la 80%. În Dolj creșterea a fost de la 60% la 90% copiii vaccinați, în Timiș de la 70% la 90%, în Suceava de la 75% la 98%. Și totul fără să fie nevoie de legi care să introducă obligativitatea vaccinării, fără tăieri de panglici sau discursuri sforăitoare.

Cum a spus mai devreme și Adina, la acest proiect au participat și medici dar și mai mulți mediatori sanitari. Ce sunt aceștia?

„Mediatorii sanitari sunt prezenți mai ales în comunitățile rome și ei fac legătura între comunitatea rromă și actualitățile locale și funcționează ca un liant, ca un mediator între oamenii aceia care nu știu decât limba lor, care poate nu au acte, nu primesc nici un sprijin, astfel că acest mediator cu niște studii în plus poate să faciliteze această relație între comunitate și autoritate”.

Când vorbim despre sănătate îi uităm adesea pe oamenii care locuiesc la sate. Medicina în România nu înseamnă doar spitale universitare, operații avansate sau problemele din instituții. De multe ori, medicii de familie și asistenții care lucrează în mediul rural sunt insuficient finanțați și sprijiniți. În alte țări europene, populația din zona rurală este considerată o prioritate în sănătatea publică, tocmai pentru că acolo este mai multă nevoie de prevenție și, atunci când prevenția e făcută cum trebuie ea are efecte mai consistente decât la oraș, acolo unde ai o clinică la fiecare colț de stradă.

Citeşte şi:  O schimbare legislativă riscă să blocheze inovaţia în sănătate

Prin urmare, atât medicii cât și asistenții medicali care lucrează în astfel de zone sunt recompensați financiar. Nu la fel se întâmplă și în România, unde statul nu reușește să se ocupe cum trebuie de sănătatea mamelor și copiilor de la țară. Și să nu credeți că oamenii, în special dacă sunt din zone defavorizate, nu se bucură când sunt vizitați de medici. Cel puțin așa s-a întâmplat când echipele Salvați Copiii au fost acolo:

“Acești mediatori sanitari, asistent, medic de familie sunt oameni cunoscuți în comunitate și a fost mai simplu să pătrundem în felul ăsta. Mai mult, categoria de beneficiari pe care o avem noi în vedere în acest proiect nu e din cea mai plăcută medicilor, da? Tocmai de aceea am făcut un pas mai departe și această echipă s-a dus acolo unde a fost cazul din poartă în poartă și da, ne-au primit foarte bine, mai ales că mergem să le dăm, să-i ajutăm, să-i băgăm și pe ei în seama. Foarte deschiși, foarte deschiși și mulțumitor”.

O poveste simplă, nu? Dar uite cum fără bugete de milioane de euro, fără studii de fezabilitate, doar privind la ce au făcut alții în alte țări și aplicând cu bun-simț modele dovedit eficiente, criza vaccinării poate fi rezolvată. ONG-urile arată practic cum se poate și că se poate. Statul? Stă.