Vlad Mixich: Știți care e biblia medicului în România? Nu, nu e o carte de medicină, deși așa ar fi recomandabil, ci un document de câteva sute de pagini căreia i se spune, ciudat, CoCa. E contractul cadru care spune medicului și pacientului, la ce servicii medicale are sau nu are dreptul, când trebuie să scoată banul din buzunar și când nu. Practic, e vorba despre drepturile tale de pacient și despre ele vorbim astăzi.

Dacă nu plătești deloc asigurare de sănătate la stat, atunci ai dreptul o singură consultație o dată la 3 ani și la servicii medicale în situații de urgență. Cu alte cuvinte, trebuie să o pățești rău ca să primești tratament într-un spital de stat. Mai poți fi tratat dacă ai o boală infecțioasă care-i poate pune și pe alții în pericol. Iar dacă ești gravidă sau proaspătă mămică, ai dreptul la una-două consultații pe lună până ce bebelușul a împlinit 4 săptămâni. Însă atenție: fără asigurare medicală de stat, va trebui să plătești cu banii jos pentru orice medicament sau analiză care îți este recomandată de medic. Indiferent unde le vei primi: într-o clinică privată sau de stat, într-un spital sau într-un simplu cabinet.

Ce drepturi ai dacă ai o asigurare de stat sau, cu alte cuvinte, dacă îți plătești contribuțiile de sănătate? Sunt puține mămicile care știu că au dreptul la 2 consultații la domiciliu în prima lună după ce au născut. Apoi, copiii până împlinesc 18 ani trebuie să fie consultați cel puțin o dată pe an pentru că beneficiază de asigurarea de sănătate de bază. Tot copii au dreptul la mai multe analize pe an pe care părinții, conform legii, nu trebuie să le plătească: determinarea calciului, a fierului, a colesterolului și trigliceridelor, analize de sânge complete, glicemia desigur și hormonii tiroidieni.

După 18 ani, statul începe să fie mai zgârcit și ne acordă în contul banilor pe care-i plătim doar 2 consultații la 3 ani până ce împlinim 40 de ani. Dacă avem peste 40 de ani – se pare că 40 este vârsta de graniță în sănătate – atunci avem dreptul la 2 consultații / an la medicul de familie. Și nu doar consultații: ai dreptul, fără să fie nevoie să plătești ceva, să-ți faci analize de sânge (cum ar fi o hemoleucogramă și un VSH), să-ți determini glicemia, colesterolul și creatinina, iar dacă ești bărbat markerii de prostată și dacă ești femeie hormonii tiroidieni.

Citeşte şi:  Rezistenţa la antibiotice în România

Toate aceste consultații despre care am vorbit până acum sunt pentru oamenii sănătoși sau asimptomatici. Chiar dacă te simți bine, e foarte important să mergi la un control de monitorizare la medicul de familie pentru că orice, dar ORICE boală descoperită înaintea apariției simptomelor, este mult mai ușor de vindecat și NU doare. Deci reiau regula pe care nu trebuie să o uiți: până în 40 de ani ai dreptul la 2 consultații la 3 ani, după 40 de ani ai dreptul la 2 consultații pe an și analizele menționate mai devreme. Profită de ele, nu fi fraier și mergi la aceste controale periodice pentru că, practic, ai plătit deja pentru ele.

Dacă însă ne îmbolnăvim, atunci putem beneficia de 2 consultații pentru fiecare episod de boală. Mai exact, faci o gripă urâtă atunci ai dreptul să mergi de 2 ori la medicul tău de familie până ce îți trece gripa. Dacă ai o boală cronică, diabet de pildă, ai dreptul la o consultație lunară care este acoperită de asigurarea de sănătate pe care o plătești lunar, plus o serie de analize.

Mai sunt câteva trucuri pe care nu le știe multă lume. De pildă, poți merge direct la un medic specialist, fără să mai fie nevoie de bilet de trimitere de la medicul tău de familie, dacă ai o serie de boli printre care hepatită cronică, insuficiență cardiacă mai gravă, anemii hemolitice, astm, glaucom, ulcer, diabet, poliartrită și altele. Poți primi rețete compensate și de la medicii de la urgență (sau UPU cum se mai spune), dar nu pentru mai mult de o săptămână. Iar dacă ai nevoie de un concediu medical pentru o urgență, îl poți primi inclusiv de la camera de gardă de la medicul specialist care te-a consultat.