Vlad Mixich: Ai stat mult la birou zilele astea şi te cam doare spatele. Poţi să îi ceri ajutor doctorului Google şi din primele căutări o să afli că e musai să porneşti un tratament homeopat, ceva acupunctură, nişte comprese calde, mai pui şi o pungă cu gheaţă şi eşti ca nou. Dar chiar funcţionează aceste tratamente? Ştefan Voinea sparge mitu’.

Ştefan Voinea: Cu durerile de spate nu-i de glumit — cele lombare sunt cea mai frecventă cauză de dizabilitate la nivel mondial. Trei milioane de ani de viaţă productivă sunt pierduţi anual în Statele Unite din cauza acestor dureri. Deşi jumătate de miliard de oameni suferă de dureri lombare, lumea medicală are greutăţi majore în găsirea cauzelor dar şi a unor tratamente care să funcţioneze pentru această afecţiune atât de frecventă.

De obicei, chiar dacă sunt teribil de enervante şi uneori ne imobilizează complet, durerile din zona inferioară a spatelui nu sunt legate de o afecţiune gravă. Ele durează puţin, dar reapar şi devin mai frecvente cu cât înaintâm în vârstă. Durerile lombare apar mai des în cazul celor cu stil de viaţă sedentar, obezi sau fumători, dar pot să apară şi în lipsa acestor factori din cauza unei posturi greşite, după ce ne aplecăm sau ridicăm un obiect mai greu… buf! Doare. Şi pentru că doare, mergem la doctor.

Însă foarte mulţi pacienţi primesc tratament greşit care le face rău în loc să îi vindece. Şi nu spunem noi asta ci o serie de rapoarte apărute luna trecută în prestigioasa publicaţie medicală The Lancet, care a lansat şi un apel la acţiune către medici şi politicieni pentru a rezolva această problemă globală majoră. Situaţia, spun autorii rapoartelor din The Lancet, poate fi descrisă ca un caz de neglijenţă medicală la nivel mondial, cauzată de interese financiare şi de strategii de rambursare contraproductive.

Citeşte şi:  Cafeaua - prieten sau duşman?

În multe ţări, tratarea durerilor lombare e o afacere foarte bănoasă pentru medici şi spitale, care apelează la investigaţii inutile şi costisitoare şi recurg prea uşor la intervenţii chirurgicale ce nu au efect benefic dovedit.

Folosirea de investigaţii imagistice precum RMN-ul, arată experţii, nu aduce nimic bun. Din păcate, pentru marea majoritate a persoanelor cu dureri lombare este imposibil să fie clar identificată sursa durerii. Rezultatele analizelor imagistice vor evidenţia anomalii ale coloanei care este probabil să nu fie cauza reală a durerii. Dar medicii o dată ce au observat aceste anomalii, recurg la intervenţii chirurgicale sau la injecţii cu steroizi care mult prea des nu au efectul aşteptat.

Institutul Naţional pentru Excelenţă în Sănătate şi Îngrijire din Marea Britanie a făcut o întreagă listă de tratamente care nu funcţionează, adică pentru care nu există dovezi ştiinţifice că ar avea efect benefic. Ce nu funcţionează? Fizioterapia cu curent electric sau ultrasunete, homeopatia, acupunctura, centurile pentru dureri lombare, încălţămintea specială, elongaţiile vertebrale, compresele calde sau reci. Un alt studiu arată că nici paracetamolul care este uneori prescris pentru durerile de spate, nu are vreun efect. Şi, cel mai surprinzator – repaosul total la pat nu este benefic in crizele lombare, deşi este frecvent recomandat de medici.

Dovezile ştiinţifice arată clar că tratamentul cel mai eficient pentru durerile de spate este exerciţiul fizic. Aşa e, am simtit-o chiar eu pe pielea… mă rog… pe spatele meu. Majoritatea durerilor sunt cel mai bine administrate prin activitate fizică, spun cercetătorii. Iar această abordare este deja asumată de specialiştii din sistemul de sănătate britanic NHS. Iar dacă mişcarea nu este de ajuns, medicul de familie îţi poate prescrie un antiinflamator precum aspirina.