Vlad Mixich: Să vă povestesc o vrajă. Se ia pe vârful cuțitului praful dintr-o plantă pisată (iederă, urzici) sau, pur și simplu, niște praf de albină zdrobită. Asta se diluează într-o cantitate de apă de 100 de ori mai mare: adică la un miligram de albină zdrobită se adaugă 100 de picături de apă. Apoi, cele 100 de picături de apă cu albina zdrobită, cât o mai fi rămas din ea, se diluează la rându-le în alte 100 de picături de apă și tot așa… de 30 de ori! Rezultă un lichid în care praful inițial este diluat de 10 la puterea 60 de ori. Adică din sărmana albină n-a mai rămas nici praful.

Stați că vraja nu s-a terminat. În lichidul ăsta se pun pastile de zahăr și se agită cât se poate de bine, într-un proces magic numit dinamizare. Este esențial, spune rețeta, ca atunci când agităm acest lichid să lovim recipientul de o bucată de piele acoperită cu păr de cal. După această agitare, pastilele de zahăr se scot din lichid și se ambalează frumos într-o cutie care să semene cât se poate de mult cu un medicamente. Și se vând, că doar n-o să dai gratis rezultatul unei astfel de vrăji. Cui se vând? Nouă!

Tocmai am descris, cât se poate de fidel, procesul prin care se produc pastilele homeopate. Homeopații cred că dacă ai făcut, de pildă, o alergie de la înțepăturile de albine, atunci iei albina, o zdrobești și la praful rezultat adaugi 100 de picături de apă pe care le diluezi de 30 de ori… Hai că nu încep să vă mai spun din nou rețeta. Ideea e că asta cred homeopații: că orice simptom poate fi tratat prin administrarea substanței diluate care l-a provocat și că apa asta subțiată de milioane de ori are o memorie care este transmisă mai departe, nu se știe cum, pastilelor de zahăr pe care, apoi, le înghițim noi.

Homeopatia există de atât de mult timp încă oamenii de știință au decis să studieze dacă principiul respectiv chiar poate fi dovedit. Până astăzi nimeni, nici chiar homeopații, nu au reușit să demonstreze că vraja de mai sus funcționează în realitate. Dar cercetătorii nu s-au descurajat și și-au zis: dacă noi nu putem dovedi existența practică a acestei teorii, asta nu înseamnă că, poate, pastilele homeopate nu ar avea un efect real. Acest tip de gândire are un nume simplu: onestitate știițifică. Și au început să caute dovezi în privința efectelor benefice ale tratamentului homeopatic. Ministerul Sănătății din Australia a publicat în urmă cu trei ani un raport detaliat al acestor căutări. Concluzia?

Produsele homeopate au fost comparate mai întâi cu placebo, adică cu pastile care nu conțin nimic, și s-a constatat că nu au niciun fel de efect în astm, migrene, dureri post-operatorii, anxietate, gripe, dureri musculare. Nu există dovezi serioase în privința efectelor benefice ale produselor homeopate în alergii, sinuzite, artrite, diaree, insomnie, ulcer, arsuri, deficit de atenție, otite, dureri de spate, eczeme, osteoartrită, dermatite și multe altele. Practic, pentru cele 56 de boli studiate, produsele homeopate sunt apă de ploaie care nu mai au nici măcar urme de albină zdrobită în ele.

Citeşte şi:  Mărirea salariilor medicilor

Cu toate astea, oamenii le iau. E foarte posibil ca și voi să fi dat banii cel puțin o dată pe astfel de vrăjitorii, mai ales că în România cel puțin unul din aceste produse a beneficiat de o popularizare ieșită din comun. Cine sunt cei care consumă produse homeopate? Rezultatele unui sondaj ne spun că în special femeile, cu o educație bună și preocupate de un stil de viață sănătos, sunt înclinate să dea banii pe astfel de produse. De ce? Nu știm foarte clar. Apoi mai sunt și medicii care le prescriu.

Mulți o fac pentru efectul placebo la produselor homeopate: cu alte cuvinte, deși nu e vorba de un medicament ci de apă de ploaie, dacă pacientul crede că e vorba de un remediu atunci îi poate fi de ajutor. Prin autosugestie, îl linistește, îi dă încredere și îl ajută în procesul vindecării. Cât de mulți medici prescriu astfel de produse, care în realitate nu sunt medicamente? Cifre pentru România nu avem, dar știm că în Anglia doar 8,5% din medicii de familie prescriu produse homeopate și doar 1% o fac de mai multe ori pe an.

Dintr-un alt studiu, foarte recent, aflăm că medicii care au prescris produse homeopate prescriu mai frecvent și alte medicamente care nu sunt considerate științific a fi foarte eficiente. În general, medicii homeopați sunt ceva mai puțin atenți la costul, siguranța sau eficacitatea a ceea ce prescriu decât ceilalți medici. Pe de altă parte, e foarte interesant că atât la aprecierea calității serviciilor medicale, cât și la recomandările pozitive primite de la pacienți, medicii homeopați și ceilalți sunt practic la egalitate. Un alt lucru interesant e că și unii și alții au la fel de mulți pacienți peste 65 de ani.

Ce învățăm din toată povestea homeopatiei? Că ne place atât de mult să credem în vrăji și miracole că, uneori, ignorăm complet orice dovezi clare. Și vreau să precizez că, astăzi, Mixul de Sănătate este dedicat memoriei sărmanelor albine zdrobite.